Fokkerij

KWPN-merrie Laurie (Boreas x Tangelo xx)
KWPN-merrie Laurie (Boreas x Tangelo xx)

 

Vanuit een stukje liefde voor de fokkerij wordt er jaarlijks gefokt met één fokmerrie. Grondlegger van deze fokkerij is Maarten's vader Paul Kamphuis.

 

In 1992 kocht hij van de familie Denneboom de volbloedmerrie Sabre xx (v. Tangelo xx). Aangezien Paul Kamphuis altijd een liefhebber is geweest van de hengst Jasper, werd Sabre xx gedekt door Jasper’s zoon Boreas. Het leverde een merrieveulen op, Laurie, die als jong paard in bezit kwam van Maarten's oom Peter Kamphuis.

 

Laurie werd als driejarige gedekt door Kojak in 1996 werd het veulen Olanta geboren. Laurie werd zadelmak gemaakt en na een paar B-parcoursen verkocht. Jaren later dook Olanta op als Grand Prix-springpaard onder de naam Sassicaia.


Het veulen Olanta groeide voorspoedig op en kwam als 4-jarige in mede-eigendom van Maarten Kamphuis. Ze kwalificeerde zich voor de finale van de IAN-trofee voor 4-jarige springpaarden, waarvoor Peter Geerink als ruiter werd gevraagd. Onder Geerink kwamen haar kwaliteiten echt naar boven en na twee dagen stond ze op een gedeeld eerste plaats in een deelnemersveld van 180 paarden. Via Stal Stenfert werd ze verkocht naar Frankrijk. 

 

Bekende Ierse volbloedstam

Na enige onderzoek bleek het fokken van Olanta geen toevalstreffer te zijn geweest. De volbloedmerrie Sabre xx bleek namelijk uit een zeer bekende Ierse volbloedstam te komen die al meerdere zeer goede sportpaarden had voortgebracht. 

 

Maarten besloot hierna om Olanta's moeder Laurie op te sporen. Via een aantal omzwervingen was ze terechtgekomen bij de bereden politie en na enkele onderhandelingen lukte Maarten het om de merrie terug te kopen. Onder het mom van 'Never change a winning team' werd Laurie wederom gedekt door Kojak. Zo werd in 2001 het merrieveulen Up town girl geboren. Ze werd tot 1.20m niveau uitgebracht, waarna ze in Slovenië doorbrak op 1.45m niveau met Young riders amazone Tajda Bosio. 

 

Na een jaar gust bracht Laurie in 2003 het zwarte hengstveulen Woody (v. Karandasj), die na een paar B-parcoursen verkocht werd aan de familie Munsterhuis. Onder Jochen Munsterhuis was hij zeer succesvol in de internationale Youngster Tour rubrieken, waarna hij onder Vitor Alves Teixeira uitgroeide tot 1.50m springpaard.

In 2003 bracht Laurie het merrieveulen Zinniz MK (v. Kojak), die het prok- en sportpredikaat verdiende. Steven Veldhuis leidde haar op tot 1.35m niveau, waarna ze als zevenjarige verkocht werd naar België. 

 

Na twee jaar gust te zijn, volgde in 2007 het merrieveulen Caroline (v. Numero Uno), die op tweejarige leeftijd verkocht werd aan de familie Munsterhuis. Ze werd ster en is in Nederland 1.30m springen geregistreerd.

 

Laurie’s eerste veulen Olanta, ondertussen omgedoopt in Sassicaia, brak door op Grand Prix-niveau Henri Kovacks en Katie Prudent. Dat dit geen toevalsproduct is, blijkt inmiddels ook uit de resultaten Laurie's andere kinderen.

 

In 2010 is ook Laurie, drachtig van Kojak verkocht. De in 2009 geboren Escada (v. Kojak) is nog in ons bezit en mag de merriestam op Stal Kamphuis voortzetten. In 2012 behaalde ze haar prok- en sterpredikaat. Ze scoorde 75 punten voor exterieur en 80 voor het vrijspringen, waarbij ze 85 punten kreeg voor haar reflexen.

 

Escada's nakomelingen: 2013 Indy (v. Chacco Blue), 2014 Jens (v. Cardento) en 2016 Laurie II (v. Arezzo VDL).

 


Nakomelingen Laurie (Boreas x Tangelo xx)

Door de uitstekende resultaten van haar nafok behaalde Laurie op haar eerste 3 nakomelingen het predikaat prestatie.

 

Bekijk hier het overzicht met alle nakomelingen.

Questions? Just let us know!

We look forward to welcome you at the stables.

 Maarten Kamphuis 

Lomanskampweg 5

 7636 PH Agelo, Overijssel (NED)

 

Telephone/fax: 0031 (0)541 661 301

 Mobile: 0031 (0)629487815

info@maartenkamphuis.nl